Leucocarpa je jedina sorta masline čiji plod u svim fazama sazrijevanja zadržava bijelu boju, a osim što su 4 masline zasađene lani u hajdukovom Tematskom parku “Za sva vrimena” na Poljudu, ovih su dana Parkovi i nasadi iz donacija građana zasadili i 30 bijelih maslina na istoku grada, u Gradskom kotaru Šine.

Bijela boja je u Dalmaciji dobro znana poveznica sa splitskim “Bijelima”, ali Leucocarpa se zbog plodova snježno bijele boje, koja u zapadnoj civilizaciji simbolizira čistoću, kroz povijest koristila uglavnom u vjerske svrhe, tj. njeno ulje se blagoslivljalo i koristilo u katoličkim sakramentima i obredima.

Sadnja ove biserne masline s vjerskim značenjem u vrijeme Sudamje 2024 odaje i duhovnu komponentu, a da je ova sorta itekako bila cijenjena svjedoči i podatak kako se ulje Olio del Crisma koristilo još u bizantskom carstvu za ceremonije krunidbe, imenovanja na visoke položaje, krštenja, potvrde, pomazanje bolesnika, posvete svećenika i biskupa.

Tko zna, možda je čak i sam solinski biskup i mučenik sv. Duje bio pomazan ovim uljem. Ili možda car Dioklecijan?

Otkud bijela boja na maslini?

Znanstvenik s talijanskog Istraživačkog centra za masline, citruse i voćke Innozenzo Muzzalupo svojevremeno je ustanovio da plod ima bijelu boju jer se “aktivacija flavonoida i antocijanina, koja za sazrijevanja ploda kod drugih sorti maslina, u suradnji s degradacijom klorofila, uzrokuje tamnjenje, kod nje uopće ne događa”.

Koji god kemijski proces bio razlog za bijelu boju, stanovnici Šina će zasigurno biti ponosni na svoje bijele masline, pogotovo kada rode, a Parkovi i nasadi u suradnji s Gradom Splitom i gradskim komunalcima nastavljaju zelenu obnovu grada sredstvima iz EU fondova, Fonda za energetsku učinkovitost i okoliš te donacijama koje stignu putem platforme Zazelenimo Split.

Priključite se projektu Zazelenimo Split i pretvorimo Split u zelenu oazu, lijepu za oči i ugodnu za život.

Izvori: Agroklub