Gradovi postaju sve više bučni i pretrpani, tako da stanovnici urbanih sredina sve više traže zelenilo i parkove gdje će pronaći osjećaj mira i opuštenosti. U Splitu je najpoznatija i najveća Park šuma Marjan, zatim Sustipan, a tu i 40 ostalih parkova.

Ovo su glavni razlozi zašto boravak u parkovima poboljšava raspoloženje i mentalno zdravlje ljudi:

  • Smanjuje stres: Znanstvenici su dokazali da boravak u prirodi smanjuje razinu kortizola, hormona stresa. U užurbanim gradovima, kao što je Split, gdje se u 2022. godini bilježi porast stanovništva za 2.5%, parkovi su postali oaze mira i opuštenosti.
  • Potiče fizičku aktivnost: Prirodna okolina potiče ljude na aktivnost, bilo da je to šetnja, trčanje ili vožnja bicikla. Redovita tjelesna aktivnost dokazano poboljšava raspoloženje i smanjuje simptome depresije.
  • Povećava socijalnu interakciju: Parkovi su mjesta gdje se ljudi sastaju i druže. Od djece koja se igraju do starijih osoba koji uživaju u šahu, parkovi povećavaju socijalnu povezanost koja je ključna za mentalno zdravlje.
  • Pomaže u borbi protiv anksioznosti: Priroda ima smirujući učinak na našu psihu. Šum lišća, cvrkut ptica i miris zemlje mogu nam pomoći da se osjećamo manje tjeskobno i opuštenije.
  • Poboljšava koncentraciju i kreativnost: Studije pokazuju da boravak u prirodi može poboljšati kognitivne funkcije, uključujući koncentraciju i kreativnost. “Zeleni odmori” mogu pomoći obnoviti našu mentalnu energiju.
  • Poboljšava kvalitetu sna: Redoviti boravak na otvorenom i tjelesna aktivnost mogu poboljšati kvalitetu sna. Loš san je često povezan s niskim raspoloženjem, stoga je bitno osigurati dovoljno vremena na otvorenom.
  • Ohrabruje na samo-refleksiju: Parkovi nam daju prostor i vrijeme za introspekciju. Sama šetnja parkom može biti terapeutsko iskustvo, omogućujući nam da se odmaknemo od svakodnevnih briga i stresova.

Zaključno: parkovi su puno više od mjesta za rekreaciju. Oni su mjesta koja uljepšavaju naš svakodnevni život i poboljšavaju naše mentalno zdravlje. Zato, pokušajte svaki dan barem sat vremena provesti u zelenilu, kako bi napunili baterije i poboljšali svoje raspoloženje.