Parkovi i nasadi aktivno pripremaju stabljike za ljetne vrućine: ovih dana su kosili travnjake po zelenim otocima uz autobusni kolodvor u Sukoišanskoj ulici i u parku na Trsteniku, a uvelu, pokošenu travu oblagali oko mladih stabala kako bi tlo i korijen stabljike što duže zadržavalo vlagu.

Riječ je o tzv. malčiranju ili prekrivanju tla organskom tvari koja će truljenjem aktivirati mikroorganizme i gliste te obogaćivati tlo humusom. U literaturi se još navodi kako se kao malč može koristiti natrulo sijeno (engl. mulch), slama, piljevina, treset, pljeva, listinac, kukuruzovina, nedozreli stajski gnoji, pokošena trava ili biljke za zelenu gnojidbu, biljni otpaci i sl. (izvor Agroklub).

Tlo se može malčirati u svako doba godine, a najčešće se obavlja u proljeće, no koje su prednosti malčiranja?

  • Sprječava se prekomjerno isparavanje vlage iz tla pa stabljike manje trpe od suše.
  • Poboljšano je akumuliranje oborinske vode (kiše) u tlo.
  • Smanjena je erozija, odnošenje i ispiranje hraniva i sitnih čestica tla.
  • Onemogućava se razvoj korova pa nema potrebe za obradom.
  • Poboljšano je primanje kalija i fosfora iz tla, a i nekih drugih hranjivih elemenata.
  • Popravlja se toplinski režim tla…

Osim zaštite stabala malčom, Parkovi i nasadi su još prije dvije godine postavili vreće za zalijevanje oko mladih stabala kako bi bila otpornija tijekom ljetnih suša. Kako je izgledalo malčiranje na terenu, najbolje je prikazati kroz galeriju fotografija:

Parkovi i nasadi nastavljaju sa zelenom obnovom grada kroz platformu Zazelenimo Split preko koje se svakodnevno uključuju građani i tvrtke koji žele zazeleniti svoju ulicu ili kvart.

I vi se možete uključiti kroz platformu, a koji su sve projekti pokrenuti, pogledajte u rubrici Otvoreni projekti.