Rastuća betonizacija postaje ozbiljan problem u većini gradova u svijetu, što utječe na povećanje temperature zraka i dovodi do nepodnošljivih uvjeta, pogotovo u ljetnim mjesecima. 

Prema podacima Europske agencije za okoliš, Hrvatska ima jednu od najnižih stopa urbanog zelenila u EU, a to dovodi do povećanja toplinskih otoka, pogoršanja kvalitete zraka, smanjenja biološke raznolikosti i lošijeg mentalnog zdravlja stanovnika.

Koje su posljedice smanjenja zelenila u gradovima? 

  • Povećanje temperature: Toplinski otoci su gradska područja s višim temperaturama od okolnih ruralnih područja. Bez zelenila, beton i asfalt apsorbiraju i zadržavaju toplinu, što rezultira povećanjem temperature. Prema Svjetskoj meteorološkoj organizaciji, toplinski otoci mogu povećati gradske temperature za čak 5°C.
  • Lošija kvaliteta zraka: Drveće i biljke prirodno filtriraju zagađivače iz zraka. Manjak zelenila znači manje filtra za zagađenje, što dovodi do lošije kvalitete zraka.
  • Povećanje buke: Zelenilo pomaže u smanjenju buke tako što apsorbira zvuk. Bez zelenila, zvukovi u gradu postaju jači i intenzivniji, što može pridonijeti stresu.
  • Smanjenje biološke raznolikosti: Zelene površine su staništa za mnoge vrste biljaka i životinja. Njihov gubitak smanjuje biološku raznolikost.
  • Utjecaj na mentalno zdravlje: Priroda ima blagotvoran utjecaj na mentalno zdravlje. Nedostatak zelenila može povećati stres i anksioznost među stanovnicima.
  • Smanjenje prostora za rekreaciju: Parkovi i zelene površine su često i prostor za rekreaciju i druženje. Manjak tih prostora može smanjiti kvalitetu života stanovnika.
  • Povećanje potrošnje energije: Zelene površine pomažu u smanjenju temperature, čime se smanjuje potreba za klimatizacijom. Zbog manjka zelenila raste potrebu za klimatizacijom, što dovodi do veće potrošnje energije.

Koja su rješenja za ugodnije temperature zraka u gradovima? 

Da bi stanovnici gradova živjeli ugodnije, potrebno je najprije obnoviti napuštene i zarasle zelene prostore, krenuti s izgradnjom vertikalnih vrtova na zgradama, ali i stvarati nove parkove. Takve i sličine inicijative grade održivu i zdravu budućnost za naše gradove.