Kad govorimo o estetici gradova, zelene površine su jedan od glavnih uvjeta, hoće li nam se svidjeti grad ili ne. U današnje vrijeme, zelenilo postaje glavni adut gradova koji žele urediti gradove kao poželjna mjesta za život i posjet.

Zašto je estetika gradova bitna?

  • Kontrast betonskoj džungli: Zelene površine, poput parkova i vrtova stvaraju ravnotežu između betona i prirode, čineći grad življim i privlačnijim. Usporedite betonske zgrade sa zelenilom parka – koja slika je ljepša?
  • Mjesto za opuštanje: Parkovi i vrtovi nisu samo lijepi, oni su i mirna mjesta za opuštanje. Užurbani gradski život može biti stresan, a zelene površine pružaju mjesto gdje možete uzeti trenutak za sebe, udahnuti svjež zrak i napuniti baterije.
  • Pruža dom za divlje životinje: Zelene površine su dom za brojne vrste ptica, insekata i malih životinja koje dodaju dodatni sloj ljepote gradskom krajoliku.
  • Pozitivno utječe na mentalno zdravlje: Postoje istraživanja koja pokazuju da boravak u prirodi smanjuje stres i poboljšava raspoloženje. Znači, zelene površine ne čine samo grad ljepšim, već i nas sretnijima.
  • Potiče druženje i povezivanje: Parkovi i vrtovi su idealna mjesta za druženje s prijateljima, obitelji, pa čak i za upoznavanje novih ljudi. To su mjesta gdje se ljudi mogu opustiti, igrati, vježbati, slaviti rožendan… lista je beskrajna.
  • Potiče turizam i ekonomiju: Ljepota zelenih površina često privlači turiste i posjetitelje, što može potaknuti lokalnu ekonomiju. Također, nekretnine blizu zelenih površina često imaju veću vrijednost, što može biti velika prednost.

Zelenilo je ključno za ljepotu grada, a Split prema izvješću Europske agencije za okoliš iz 2022. godine, ima 30% zelenih površina, među kojima se ističe Marjan, kao “pluća grada”.

Da bi se održali zeleni gradovi, svatko treba dati svoje doprinos, od pažljivog odnosa prema zelenilu, podrške lokalnim zelenim projektima, održavanja i sadnje biljaka i stabala.