Najnoviji projekt gradske tvrtke Parkovi i nasadi “Zazelenimo Split”, koji građanima i tvrtkama omogućava da svojim donacijama sudjeluju u stvaranju zelenog grada, je u nepunih mjesec dana prikupio više od 8 tisuća eura donacija (do 20. rujna 2023).

Građani i tvrtke u Splitu su prihvatili ideju da se i oni mogu uključiti u stvaranje zelenijeg grada, pogotovo što znaju da njihov novac odlazi u ono što im je vidljivo “pred kućom”. Najviše donacija građana stiglo je sa željom da se posade stabla u njihovoj ulici, zatim da se postave klupe u gradu, posadi cvijeće, podigne gradski voćnjak, postave špine s pitkom vodom…

Više o projektu Zazelenimo Split, otvorenim projektima, te kako se uključiti, saznajte na https://zazelenimosplit.parkovi-st.hr/

Što Parkovi i nasadi još rade? 

Istovremeno s donatorskim projektom Zazelenimo Split za građane i tvrtke, Parkovi i nasadi nastavljaju s redovitim održavanjem postojećeg zelenila u gradu, ali i sa sadnjom novih stabala koji su predviđeni kroz EU projekte.

Održavanje parkova i zelenih površina u gradu Splitu 

Parkovi i nasadi iz gradskog proračuna dobivaju sredstva za održavanje 1.100.000 metara četvornih zelenih površina, 25.500 tisuća stabala i 170 tisuća metara četvornih sadnica. 

To podrazumijeva sljedeće radove: projektiranje i održavanje travnjaka, stabala, grmova, živica, cvjetnih trajnica i sezonskog cvijeća, biološku zaštitu, čišćenje i obnovu biljnog pokrova. Na popisu poslova je i uređenje okoliša dječjih vrtića, čišćenje i održavanje gradskih česmi i fontana te ukrašavanje grada za blagdane i praznike.  

Zeleni projekti iz EU fondova

Osim proračunskih sredstava za održavanje zelenila u gradu, Grad Split, Razvojna agencija Split i Parkovi i nasadi su dobili sredstva i iz Europskih fondova za nova stabla i zelenilo u gradu, što će smanjiti negativne posljedice visokih temperatura u urbanim sredinama. 

Riječ je o ukupno 4 projekta  – projekti “ZaZeleni Split” i “Obnova zelene infrastrukture grada Splita”, “Urbana šuma” i “Zeleni urbani ekosustav”. Grad Split će u ova četiri projekta zasaditi ukupno 1 750 novih stabala i 13 050 grmova te postaviti 39 javno dostupnih slavina s pitkom vodom i 49 novih klupa, za što je zajednički osigurano više od milijun eura bespovratnih sredstava (1.252.334,44 EUR).

Svi ovi projekti predstavljaju značajan iskorak u ozelenjavanju grada i izgradnji bolje i održivije budućnosti za njegove stanovnike, kao što i doprinose realizaciji jedne od glavnih inicijativa Europske komisije u okviru Europskog zelenog plana kojom je predviđena sadnja 3 milijarde dodatnih stabala na području EU do kraja 2030.

Održavanje, EU projekti i donacije građana i tvrtki temelji su za razvoj Splita u zeleni i ekološki grad u kojemu će najviše uživati njegovi stanovnici, ali i svi posjetitelji.