Parkovi i nasadi su zasadili 6 lipa u gradskom kotaru Spinut u Splitu, a jedna lipa je poklon jednoj djevojci za rođendan.

To je dar njenih prijatelja!

Kako su došli na ideju? Tražili su poklon za rođendan i jako im se svidjela ideja projekta Zazelenimo Split pa su odlučili svojoj prijateljici darovati jednu lipu.

Parkovi i nasadi su proteklih dana ulipšali Spinut, a prijatelji znaju koja lipa pripada baš njihovoj prijateljici.

Saznajmo malo više o lipama!

Lipa (lat. Tilia) je veliko drvo čije stablo doseže visinu od 25 do 30 metara, a starost i do nekoliko stotina godina. Cvjetovi lipe su mali, zelenkastožute boje, ugodnog mirisa.

Cvjetanje traje 2 do 3 tjedna, a nekad i samo 5 do 6 dana.

Raste pojedinačno, ali i u šumskim zajednicama. Često se sadi kao ukrasno drvo u parkovima i drvoredima.

Ljekovitost cvijeta lipe

Cvijet je ljekoviti dio biljke koji se sabire s listovima oko cvijeta, ako su lijepe zelene boje. Beru se samo cvjetovi u vrijeme kada su se otvorili i prije nego promijene boju. Suše se u hladu, na prozračnom mjestu. Sabrani i osušeni cvjetovi moraju zadržati svoju prirodnu boju i ugodan miris.

Povijesno značenje lipe

Lipa se u literaturi spominje kao sveto slavensko drvo iz čega se može zaključiti da su Slaveni, prije nego što su prešli na monoteizam, poštovali idolopoklonstvo šume. Prema predaji imali su obrede u kojima su prinosili žrtve lipi kao idolu. Običaj idolopoklonstva lipe zadržao se i kod Slavena koji su napustili staru domovinu pa umeću ogranke lipe u krov svoje kuće ili stana, da je time sačuvaju od gromova i požara.

Narodna uzrečica kaže:
“Cvjetokitna lipo, tebe u svoj srdi,
Niti Perun žarkom strijelom ne nagrdi!”

Uobičajeno je bilo i vjerovanje da lipa čuva čovjeka od zla i uroka. U lipovim šumama Slaveni su sabirali med i vosak. Medovina ili medica bila je Slavenima omiljeno piće (izvor Wikipedia).

Poželite li nekoj dragoj osobi pokloniti stablo, cvjetnjak, špinu sa svježom vodom ili voćnjak, odaberite projekt i darujte živi poklon koji traje i stotinu godina https://zazelenimosplit.parkovi-st.hr/otvoreni-projekti/