Parkovi, šume i vrtovi najviše utječu na čistoću zraka u gradovima. I dok se investitorima, u nastojanju da izgrade što više stambeno-poslovnih kvadrata, tolerira manje zelenila oko novogradnji, građani gube nešto puno važnije – čist zrak.

Kako zelenilo pomaže da udišemo čišći i kvalitetniji zrak:

  • Zelene površine su poput prirodnih filtera za zrak: Biljke ‘upijaju’ zagađivače iz zraka, uključujući ugljični dioksid, sumporov dioksid i dušikove okside. Također, pretvaraju ugljični dioksid u kisik, što čini zrak čišćim i zdravijim za disanje.
  • Zelenilo hladi grad: Gradovi mogu biti jako vrući – beton, asfalt, zgrade – sve to apsorbira i zadržava toplinu. Ali zelene površine pomažu smanjiti tu toplinu, stvarajući ugodnije okruženje.
  • Zelene površine su i prirodni “uspavljujući” uređaji: Biljke smanjuju buku u gradovima, upijajući zvukove, što čini grad tišim mjestom za život.
  • Zelene površine su dom za različite vrste biljaka i životinja: To je super za biološku raznolikost, a i pomaže u čišćenju zraka na različite načine.
  • Biljke filtriraju sitne čestice: One mogu uhvatiti sitne čestice koje mogu biti štetne za nas. Te čestice obično dolaze iz vozila na prometnicama ili industrije.
  • Povećanje biološke raznolikosti: Zelene površine u gradovima mogu biti dom za različite vrste biljaka i životinja. Upravo ta biološka raznolikost može doprinijeti kvaliteti zraka kroz različite mehanizme koje biljke i životinje koriste za preživljavanje.

Kako građani mogu poboljšati kvalitetu zraka u svom gradu?

Posadite nešto zeleno: Ako imate dvorište, balkon ili čak samo prozorsku dasku, posadite nešto zeleno. Biljke, cvijet, drvo – sve to pomaže.

Podržite lokalne inicijative za zelene površine: Pronađite neku organizacija u tvojoj zajednici koja se bavi sadnjom drveća ili održavanjem parkova. Pridruži se njima ili im daj podršku na neki drugi način.

Promovirajte zelene površine: Razgovarajte s prijateljima, obitelji i na društvenim mrežama o važnosti zelenih površina. Što više ljudi zna, to je veća vjerojatnost da će se nešto promijeniti.

Koristite bicikl ili javni prijevoz: Manje auta na cestama znači manje zagađenja. Bicikl ili javni prijevoz su odlični načini da se smanji emisija štetnih plinova.

Budite svjesni svoje potrošnje energije: Kada manje trošite energiju, manje je zagađenja. Isključite svjetla kada napuštate prostorije, smanjite korištenje klima uređaja, koristite energetski učinkovite uređaje.

Više zelenih površina u gradovima znači čišći, svježiji zrak i bolja kvaliteta života za sve nas.