Općepoznato je da drveće i zelenilo smanjenju temperaturu u gradovima, a prema podacima američke agencije za zaštitu okoliša (EPA) samo jedno stablo može smanjiti temperaturu u svojoj okolini i do 5°C, dok parkovi ili zeleni krovovi, mogu sniziti okolnu temperaturu i do 9°C, u odnosu na gradska područja bez vegetacije .

Međutim, to nije jedina uloga stabala i zelenila, pogotovo u gradskim sredinama. Dokazano je da stabla i grmovi poboljšaju kvalitetu zraka u gradu, štoviše da djeluju kao prirodni filteri. 

Kako stabla poboljšavaju kvalitetu zraka u gradu? 

  • lišće stabala hvata čestice prašine, smog i teške metale
  • korijenje upija zagađivače iz tla i podzemnih voda
  • kora stabala upija plinovite zagađivače poput sumpornog dioksida, dušikovih oksida i ozona.  

Najučinkovitiji prirodni filteri tj. čistači gradskog zraka su vrste s velikom površinom lišća i brzom stopom rasta, među kojima se izdvajaju stabla poput hrasta, javora i platana, te grmovi lovora i lavande.

Kako se odvija proces apsorpcije štetnih tvari preko lišća, kore i korijenja?

1. Lišće upija gradski smog

Čestice prašine, smoga, peludi, teški metali i ostale šetne tvari se najčešće talože na listovima, koji su prekriveni sitnim dlačicama i voštanim slojem, gdje se zadržavaju sve dok ih kiša ili rosa ne isperu do tla. Neki od tih zagađivača se čak apsorbiraju u unutarnju strukturu biljke.

2. Kora stabla apsorbira teške metale

Zbog svoje slojevite strukture kora koja može upiti različite kemikalije iz zraka, uključujući teške metale i druge toksične tvari. 

3. Korijenje biljaka razgrađuje pesticide

Kada teški metali, pesticidi i druge kemikalije dospiju u tlo, korijenje ih upija i razgrađuje, tako da ovaj proces čisti tlo i sprječava da se ti zagađivači ponovno oslobađaju u zrak ili vodu. 

I ne samo to – određeni mikroorganizmi, koji žive u simbiozi s korijenjem biljaka, mogu razgraditi organske zagađivače, pretvarajući ih u hranjive tvari koje biljke mogu koristiti za rast.

Sve navedeno ukazuje kako sadnja stabala i grmova, kao i njihovo redovito održavanje, nemaju samo estetski i toplinski učinak na život u gradu, već su ključni i za čišći i zdraviji okoliš za sve stanovnike grada.

Kada je u pitanju zelenilo Split se pokrenuo pa Parkovi i nasadi, u suradnji s Gradom Splitom i komunalcima, cijelu zimu i proljeće sade zelenilo, pelegrinke, platane, lovore, bajame, jasmine, planike, murve i višnje, sve iz zelenih fondova.

I tu se nije stalo – pokrenuta je i platforma za građane i tvrtke Zazelenimo Split putem koje prikupljeno preko 20 tisuća eura za cvijeće, grmove, stabla i ostalo zelenilo, a želite li zeleniji i za život ugodniji kvart ili ulicu, pogledajte kako se priključiti.