Sve suša i toplija ljeta te visoki temperaturni skokovi utječu i na stabla po gradskim površinama zbog čega su Parkovi i nasadi još prije dvije godine postavili vreće za zalijevanje, a od ove godine tu su i “gnijezda” pokošene trave oko stabljike i oblozi od trske.

Mlade lipe u Matoševoj ulici, u Gradskom kotaru Spinut, prve su stabljike koje su dobile zaštitu od trske za nadolazeće vrućine.

  • Ne možemo zanemariti porast ljetnih temperatura i šokove koje stabla, kao i ljudi, osjećaju i zbog kojih im prijeti sušenje. Parkovi i nasadi, u suradnji sa agronomskim stručnjacima, a i slijedeći dobre prakse gradova u Europi, uvode rješenja kako bi barem donekle neutralizirali toplinske udare na stabla – pojašnjava direktor Parkova i nasada Siniša Gašparević.

Parkovi i nasadi trenutno koriste 4 mjere za ublažavanje posljedica velikih suša i visokih temperatura:

Grad Split i Parkovi i nasadi su kroz 3 natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurali sadnju skoro 2.500 stabala, 26.000 grmova, postavljanje 50 klupa i javno dostupnih slavina.

Posaditi stablo je odlična stvar, ali još je važnije održati ga dugo na životu kako bi ostvario svoju svrhu – pružati hladovinu, uljepšati grad, a i što je još važnije uravnotežiti ekosustav.

  • Prve tri godine kod stabala su najvažnije! Isto je i kod djece- naglašava direktor Parkova i nasada dodajući kako Parkovi i nasadi mogu posaditi onoliko stabala koliko ih mogu i održavati. Jer sve drugo ne bi imalo smisla.

Parkovi i nasadi nastavljaju sa zelenom obnovom grada i kroz platformu Zazelenimo Split preko koje se svakodnevno uključuju građani i tvrtke koji žele zazeleniti svoju ulicu ili kvart. Osim donacija, građani se mogu uključiti i svojim aktivnostima – npr. zaliti biljke i stabla ispred zgrade, pogotovo tijekom srpnja i kolovoza kada su vrućine na vrhuncu.

Svi koji se žele uključiti u projekt Zazelenimo Split, provjerite što i kako podržati u rubrici Otvoreni projekti .