Ono što je prije par godina Splitu kronično nedostajalo, bilo je to zelenilo, ali Grad Split uz pomoć Parkova i nasada rapidno mijenja sliku betonskog sivila grada u zelenu oazu.

Novo-prijavljeni projekti “Urbana šuma 3” i “Zeleni urbani ekosustav 3” donose Splitu dodatnih 850 stabala, 10 špina s pitkom vodom i 13 tisuća grmova s vodonatapnim sustavom.

Novost kod ovog natječaja je da Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dopušta sadnju stabala i na javne parcele u državnom vlasništvu, a ne samo na gradske kako je do sada bio slučaj.

Procijenjena vrijednost projekta „Urbana šuma 3“ je 437.492,50 EUR, a projekta „Zeleni urbani ekosustav 3“ 437.500,00 EUR, dok je maksimalni iznos bespovratnih sredstava koje pojedinačni projekt može osigurati od strane Fonda 350.000,00 EUR.

U slučaju ostvarivanja bespovratnih sredstava, Grad Split bi ukupno kroz 6 eko projekata ostvario gotovo 2 milijuna eura bespovratnih sredstava za ozelenjavanje grada. 

Kroz prethodna četiri projekta – projekti “ZaZeleni Split” , “Obnova zelene infrastrukture grada Splita”, “Urbana šuma” i “Zeleni urbani ekosustav” zasadit će se ukupno 1 622 nova stabla, 13 050 novih grmova, bit će postavljeno 39 javno dostupnih slavina s pitkom vodom i 49 novih klupa, a za što je dosad osigurano više od milijun eura bespovratnih sredstava (1.252.334,44 EUR).

Veliki plan ulaganja u zelenilo u gradskim kvartovima vidljiv je već i u Zelenom katastru, a riječ je o 80-ak odabranih lokacija po gradskim kvartovima, po svim dijelovima grada koje će se “zeleniti” iz projektnih ulaganja. Na većem broju tih lokacija stabla su već posađena i uređeno zelenilo, jer su sredstva osigurana iz ranijih natječaja.

Provedba ovih dvaju projekata doprinijet će daljnjem ozelenjavanju grada Splita, smanjenju površinskih temperatura zraka u ljetnim mjesecima te stvaranju ugodnijih i boljih životnih prostora za stanovnike grada, kao i posljedično smanjenju utjecaja klimatskih promjena.  

Osim kroz Fond za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša, Parkovi i nasadi su pokrenuli platformu Zazelenimo Split za građane i tvrtke da se svojim donacijama uključe u ozelenjavanje svojih kvartova, ulica i okoliša.

Kroz donatorsku platformu do sada je prikupljeno 20.180 eura za sadnju stabala, cvijeća, postavljanje špina i klupa.

Sade se pelegrinke, platane, lovori, bajami, jasmini, planike, murve, višnje, naranče, kumkvat, a ako i vi želite posaditi stablo ili imate drugu ideju zelenila u svojoj ulici, priključite se platformi ili pošaljite svoj prijedlog na tajnica@parkovi-st.hr